Internetten in het buitenland

Over roaming, kosten en meer
26 juli 2023 in


Internetten in het buitenland werkt anders dan thuis. Weet jij hoe het zit met kosten en verbinding? We vertellen er alles over in dit artikel. 

Roaming in het buitenland

In ons artikel over bellen in het buitenland legden we al uit wat roaming is: je toestel maakt verbinding met een buitenlands netwerk. Vaak gebeurt dat automatisch, maar soms lukt dat niet. 

Schakel roaming dan handmatig in:

  • Ga naar ‘Instellingen’.
  • Kies ‘Mobiel netwerken’. Soms staat die onder ‘Verbindingen’.
  • Schakel ‘Roaming’ in. Internet in het buitenland is nu ingeschakeld.

Soms maakt je telefoon niet meteen verbinding met een mobiel netwerk in het buitenland en staat er ‘Geen Service’. Geef je telefoon even de tijd om verbinding te maken met een netwerk. Lukt het niet? Start dan je telefoon opnieuw op.


Wat kost internetten in het buitenland?

Binnen de EU geldt Roam like Home: je belt, sms’t en internet tegen hetzelfde tarief als in Nederland. Buiten de EU zijn de wereldwijde telecomproviders verdeeld over een aantal zones. Elke zone kent zijn eigen tarieven. Hoeveel je betaalt om te internetten, hangt dus af van de zone waarin je zit. 

Om je een voorbeeld te geven: in de EU zit je in Zone 1. Internetten is daar goedkoper dan in Zone 2 (onder meer de Antillen), Zone 3 (Peru) en Zone 4 (satelliet). 

Wanneer roaming in het buitenland aanzetten

Je hoeft roaming niet aan te zetten in het buitenland. Vaak is het goedkoper om een lokaal wifi netwerk te gebruiken. Heb je toch écht mobiel internet nodig? Zet dataroaming dan aan. En zet het uit als je iets anders gaat doen! 

Daarmee bespaar je flink, zeker als je buiten de EU, of buiten Zone 1 op vakantie bent. Je telefoon maakt namelijk ook contact met het netwerk als jij niet op je telefoon zit en sommige apps gebruiken op de achtergrond veel data, zonder dat je het door hebt. Omdat de tarieven buiten Zone 1 hoog zijn, kunnen de kosten behoorlijk oplopen. 

Datalimiet bij € 60,50 per factuurperiode

Een geruststelling: aan je dataverbruik in het buitenland zit een limiet. Als je € 60,50 hebt verbruikt, wordt je data geblokkeerd om hoge kosten te voorkomen. Als je op 80% van dat bedrag zit, dan krijg je een seintje van je provider.

Internetten-in -het-buitenland

Internetten in Zwitserland en de Verenigde Staten

Goed om te weten: sinds mei 2023 zijn Zwitserland en de Verenigde Staten overgebracht naar een nieuwe zone. Daarmee zijn de kosten voor internetten in die landen fors omlaag gegaan. We vertellen er meer over in dit artikel

Trage verbinding?

Maar hoe zit het dan met die trage verbinding op vakantie? Tijdens de vakantieperiode hebben veel buitenlandse netwerken in toeristische gebieden capaciteitsproblemen.

Heb jij hier last van? Kijk dan allereerst of je roaming hebt aanstaan. Nog steeds geen of traag internet? Wissel dan handmatig van netwerk, dat helpt meestal. Hoe je dat doet, lees je in hier.

Handige tips voor internetten op reis

We sluiten af met een paar tips voor internetten in het buitenland. 

  • Controleer voor vertrek de tarieven. Dan kom je niet voor verrassingen te staan. 
  • Gebruik een open wifi-netwerk, dan kost appen je niets. 
  • Gebruik de gratis wifi wel verstandig: ga niet internetbankieren op een openbaar wifi-netwerk!
  • Zet roaming alleen aan als je wilt internetten, dat bespaart kosten.

Meer informatie over internetten in het buitenland

Wil je meer informatie over internetten in het buitenland? In dit artikel vertellen we wanneer je extra moet oppassen voor hoge telefoonkosten en hoe je die kunt voorkomen. 

Fijne vakantie!

Deel deze post
Labels