Bellen en internetten in het buitenland

Uitzonderingen en waarschuwingen
26 juli 2023 in


Bellen en internetten in het buitenland, we hebben er al veel over geschreven. In dit blog vertellen we je meer over bellen en internetten in Zwitserland, de VS en het Verenigd Koninkrijk én geven we je tips waarmee je hoge telefoon- en internetkosten in het buitenland voorkomt.

De uitzonderingen: Zwitserland en de Verenigde Staten

Allereerst dit: de wereld is onderverdeeld in zones. Elke zone heeft zijn eigen tarief voor bellen, sms’en en internetten. Nederland en de EU zitten in Zone 1. In deze zone liggen de kosten lager dan in Zone 2 (onder meer Turkije), Zone 3 (bijvoorbeeld Thailand) of Zone 4 (Satellietbellen).

De Verenigde Staten zaten in Zone 2. Zwitserland had nog geen zone. Onlangs zijn contractbesprekingen gevoerd met providers in beide landen. Die hebben geleid tot lagere tarieven. Daarom zijn deze landen in mei 2023 ondergebracht in een nieuwe zone: 5. 

Bellen, internetten en sms’en is in deze landen daarmee goedkoper geworden. Maar pas op: als je op een ander Amerikaans netwerk zit dan T-Mobile (voorheen Sprint), dan betaal je nog het oude, hogere tarief. 

Roam like home in het Verenigd Koninkrijk

Goed om te weten: het Verenigd Koninkrijk zit niet meer in de EU, maar je betaalt er nog steeds hetzelfde als in Nederland. 

Bellen-in-Engeland

Pas op met bellen of internetten in het buitenland….

Graag geven we je ook een aantal tips waarmee je hoge bel- en internetkosten in het buitenland kunt voorkomen.  

…als je in grensgebieden bent

Pas allereerst op als je op de grens tussen twee telefoonzones zit. Bijvoorbeeld in Frankrijk, op de grens met Zwitserland. In Griekenland, vlakbij Albanië. Of in Finland, vlak bij Rusland. Je telefoon zal altijd zoeken naar het sterkste signaal, ook als die uit de andere zone komt. En dan betaal je dus meer. Als je dit wilt voorkomen, kun je het best handmatig een netwerk kiezen. Dat doe je in je telefooninstellingen. Onderstaand leggen we je uit hoe je dat op een iPhone en Samsung doet.

Op een iPhone:

  • Ga naar ‘Instellingen’. 
  • Kies ‘Mobiel netwerk’, ‘Netwerkselectie’ en schakel ‘Automatisch’ uit.
    Je telefoon laat nu alle netwerken in de buurt zien en je kunt zelf kiezen met welk netwerk je wilt verbinden.

Op een Samsung

  • Ga naar ‘Instellingen’.
  • Kies ‘Verbindingen’, ‘Mobiele netwerken’ en ‘Netwerkoperators’. 
  • Kies ‘Handmatig selecteren’. Nu zie je alle netwerken in de buurt en kun je het netwerk van je keuze selecteren.

…als je in het vliegtuig of op de boot zit

Wees daarnaast voorzichtig als je in het vliegtuig zit of op een cruise in internationale wateren. Je maakt daar gebruik van het eigen mobiele netwerk en daar zijn hoge kosten aan verbonden, soms wel € 10,- per MB.

Bellen-internationale-wateren

Zet roaming alleen aan als je op het netwerk wilt

Of je nu in een grensgebied zit of buiten bereik van mobiele netwerken aan land bent: je kunt veel kosten besparen door roaming uit te schakelen als je niet gaat bellen of internetten. Zeker omdat veel apps ongemerkt op de achtergrond veel data verbruiken. 

Wil je bellen of internetten? Kijk dan goed welk netwerk je toestel pakt en zorg dat je binnen Zone 1 blijft. Zo blijven de kosten beperkt. 

Meer informatie

We hopen dat je met deze tips onbezorgd naar het buitenland kunt en wensen je veel plezier. Wil je onze eerdere informatie teruglezen? Ga dan naar ons artikelen over Bellen in het buitenland en Internetten in het buitenland.

Deel deze post
Labels