Bellen in het buitenland

Handige tips en meer!
26 juli 2023 in


Waarschijnlijk neem je jouw (zakelijke) telefoon mee op vakantie. Maar weet jij hoe het zit met bellen in het buitenland? Met welke kosten je rekening moet houden? En of je daar wel bereik hebt? Op deze en andere vragen geven we je antwoord. 

Wat is roaming?

Allereerst dit: als je in het buitenland belt, maakt jouw mobiele toestel contact met een lokaal netwerk. Dat heet roaming. Vaak pakt je toestel automatisch een geschikt netwerk. Maar soms moet je roaming handmatig inschakelen. Dat doe je als volgt:

  • Ga naar ‘Instellingen’
  • Kies ‘Mobiel netwerken’, soms staat die onder ‘Verbindingen’.
  • Schakel ‘Roaming’ in. Internet en bellen in het buitenland is nu ingeschakeld.

Soms maakt je telefoon niet meteen verbinding met een mobiel netwerk in het buitenland en staat er ‘Geen service’. Geef je telefoon even de tijd om met een netwerk verbinding te maken. Lukt het niet? Start dan je telefoon opnieuw op.

Wat kost bellen in het buitenland?

Vroeger was bellen in het buitenland erg duur. Sinds 2017 geldt binnen de EU echter Roam like Home: je belt, sms’t en internet tegen hetzelfde tarief als in Nederland. Dat betekent dat je de minuten en MB’s mee mag nemen in alle EU-landen, zonder extra te betalen. 

Buiten de EU liggende zaken wat anders. De wereldwijde telecomproviders zijn namelijk opgedeeld in telefoonzones. Elke zone hanteert zijn eigen tarief. Wat je betaalt is dus afhankelijk van de zone waarin je zit. In de EU zit je bijvoorbeeld in Zone 1. Daar liggen de kosten lager dan in Zone 2 (onder meer Australië), Zone 3 (Brazilië) en Zone 4 (satellietbellen). 


Bellen vanuit de EU naar Nederland

In Zone 1 betaal je gewoon vanuit je bundel – of je nu belt naar Nederland of wilt bellen naar een Nederlands nummer in het buitenland. Ga je over het aantal minuten uit je bundel heen, dan betaal je het reguliere tarief. Net als in Nederland, dus. 

Bel je vanuit het buitenland naar Nederland en zit je niet in Zone 1? Dan betaal je het lokale zonetarief. 

Bellen naar een Nederlands nummer in het buitenland (buiten Zone 1)

Wil je bellen naar een Nederlands nummer in het buitenland, buiten Zone 1? Dan betaal je het lokale tarief voor bellen naar Nederland. Als de persoon die je belt zich in het buitenland (buiten Zone 1) bevindt, betaalt hij voor het ontvangen van het gesprek. 

Gebeld worden in het buitenland (buiten Zone 1)

Word je gebeld en ben je in een land buiten de EU? Dan betaal je het lokale zonetarief vanaf de grens tot je toestel, voor het ontvangen van de oproep. Je beller betaalt alleen de kosten voor bellen binnen Nederland. 

Goedkoper bellen in Zwitserland en de Verenigde Staten

Sinds eind mei zitten Zwitserland en de Verenigde Staten in een nieuwe Zone 5. Daarmee zijn de telefoonkosten in die landen fors omlaag gegaan. Meer weten? Lees dan over de uitzonderingen van bellen in het buitenland

En al die sms-berichtjes als je de grens overgaat?

Ken je die welkomstberichtjes die je ontvangt als je de grens overgaat? Mensen in grensgebieden worden er vaak horendol van. Ben je Bellen met Raf-klant en ga je binnen drie dagen dezelfde de grens over, dan krijg je maar één keer de sms met het welkomstbericht.

Geen bereik?

Bellen en internetten in het buitenland gaat vaak wat minder goed dan in Nederland. Heb je geen telefoonbereik? Kijk dan eerst of je roaming hebt aanstaanNog steeds geen bereik? Wissel handmatig van netwerk. Meestal helpt dat. Hoe je dat doet, lees je in dit artikel

Handige tips voor telefonie op reis

We sluiten af met een aantal tips voor bellen in het buitenland. 

  • Check voor vertrek de tarieven. Dan kom je niet voor verrassingen te staan. 
  • Bel niet, maar stuur een sms’je. Dat is een stuk goedkoper. 
  • Of gebruik een open wifi-netwerk, dan kost WhatsApp-bellen je niets.
  • Gebruik de gratis wifi wel verstandig: ga dus niet internetbankieren op een openbaar wifi-netwerk!
  • Koop eventueel een lokale simkaart, zodat je tegen lokale tarieven kunt bellen. 

Meer informatie en uitzonderingen

Wil je meer informatie over bellen in het buitenland? In dit artikel vertellen we over Zwitserland en de Verenigde Staten. Je leest ook wanneer je extra moet oppassen voor hoge telefoonkosten en hoe je die kunt voorkomen. 

Deel deze post
Labels